De gouverneur-generaal maakte een nerveuze indruk

Mijn verhaal over Matthijs Quast, die in 1639 in opdracht van de VOC op zoek ging naar de Goud- en Zilvereilanden, is opgenomen in de bundel "Korte verhalen uit de Gouden Eeuw".
Eilanden van goud en zilver is een fictief verhaal, gebaseerd op feiten. 
Het boek is te koop in elke boekhandel. 

Een fragment: 

(.....)
Met de instructie stevig in zijn hand geklemd verliet hij het gebouw van de Raad van Indië in Batavia. Quast moest zijn ogen dichtknijpen, de overgang van de donkere ruimtes en gangen in het gebouw naar het daglicht was groot. Een hond schoot voor hem langs, hij probeerde het dier tevergeefs een trap te geven. Boeven van beesten waren het. 
‘Matthijs, wacht even!’, hoorde hij achter zich.
Hij herkende onmiddellijk de stem van gouverneur-generaal Antonio van Diemen. Quast hield in en draaide zich om. Van Diemen klopte hem op zijn schouder, samen liepen ze verder.
‘Zo, je hebt een grote reis voor de boeg. Ik mag hopen dat je de eilanden vindt, dat zal ons grote rijkdom brengen’.
De instructie die hij vasthield was even daarvoor nog uitgebreid door Van Diemen toegelicht. De gouverneur-generaal had elk detail langzaam en nadrukkelijk voorgelezen, alsof hij ervoor wilde zorgen dat Quast alle informatie woord voor woord zou opslaan.
De aanwijzingen bleken uiterst gedetailleerd te zijn. De coördinaten waren overgenomen van Spaanse kaarten. De Spanjaarden hadden de eilanden ook gezocht, maar nooit gevonden.   
            ‘Het is een uiterst delicate, onzekere reis die je gaat aanvangen.’ Van Diemen stond een moment stil en legde zijn hand op de schouder van de commandeur. De gouverneur-generaal maakte een nerveuze indruk.


 

 

Eilanden van goud en zilver - Verhaal voor morgen - Verhaal voor morgen © 2019
website by gosidesign gosidesign