Een gedurfde stap 

Ter gelegenheid van het vijfenzeventigjarig bestaan van Gebroeders Hoefnagels Transport mocht ik een jubileumboek schrijven. 
Een fragment: 

Asten, zomer 1943. In de vroege ochtend loopt Jan Hoefnagels een van de straten van het dorp in. De bellen waarmee zijn Belgisch trekpaard is uitgedost, kondigen de komst van de vuilniskar aan. Vanachter elk huis komen mensen tevoorschijn met emmers en dozen afval. Jan leegt ze in de hoge wagenbak, maakt hier en daar een praatje en loopt weer verder, een andere straat in. Het is lichamelijk zwaar werk en hij maakt lange dagen, maar hij zou niet anders willen. 

Tot kort daarvoor moet hij thuis meehelpen op de boerderij aan de Polderweg. Hij leerde voor tuinder, maar dat werk ligt hem niet. Van kleins af aan is hij al meer geïnteresseerd in het werk van de voermannen, regelmatig helpt hij thuis mee met paard en kar. Dát is wat hij ook wil doen. 

In het voorjaar van 1943 krijgt hij de kans om paard en wagen en wat huisraad over te nemen van de overleden Tinus Martens, ook wel Tinus van de Berg genoemd. Op 19 juni zet hij bij notaris Jacobus Berger zijn handtekening onder de verkoopakte. Daarmee wordt zijn droom werkelijkheid. 

Dit gebeurt in de tijd dat Asten flink te lijden heeft onder het oorlogsgeweld. Hij zet een gedurfde stap in deze moeilijke periode maar Jan richt zich op de toekomst. Op 13 juli, twee dagen voor zijn drieëntwintigste verjaardag, trouwt hij zijn grote liefde Truus. 

 

 

Gebr. Hoefnagels 75 jaar - Verhaal voor morgen - Verhaal voor morgen © 2019
website by gosidesign gosidesign